17 Ocak 2015 Cumartesi

Yine bir Yahudi Oyunu. Bu büyük İslam Kumandanı kim?

Kim bu Peygamber aşığı güzel komutan adını duyunca çok üzüleceksiniz...

Hulefâ-yî Râşid-în devrinin ünlü kumandanlarındandır.
Bazı hadisçiler sahâbî olduğu görüşündedir. Hz. Ebû Bekir döneminde irtidad eden Alkame üzerine müfreze kumandanı olarak gönderildi ve görevini başarıyla tamamladı. Aynı yıl Hâlid b. Velîd'in peygamberlik iddiasında bulunan Tuleyha ile yaptığı Büzâha savaşına katıldı. Ulleys'in ve Übulle'nin fethine Hâlid b. Velid'le beraber iştirak etti. Hîre'nin fethinde de bulundu. Hâlid b. Velid'in emriyle bîr süre Hîre'de kaldı. Daha sonra çeşitli fetihlerde görevlendirildi. Ebû Ubeyde onu Hz. Ömer'in emri üzerine öncü kuvvetlerin kumandanı sıfatıyla Irak'a gönderdi. Kâdisiye öncesi İran fetihlerinde de önemli rol oynadı. Ağvâs'ta cereyan eden savaşta öncü kuvvetlerin başında bulundu, burada gösterdiği gayretler sonucunda savas kazanıldı.Hâlid'in emriyle Suri-ye'deki fetihlere de katıldi, Yermük Savaşı'nda bir süvari birliğinin başında görev yaptı.
Asıl şöhretini Kâdisiye Savaşı'nda elde etti; bu savaşın kazanılmasında onun büyük payının olduğu rivayet edilir. Medâin'in fethinde Kisrâ lIl. Yezdicerd'e ait zırh, kılıç, miğfer gibi teçhizatı ele geçirdi, daha sonra Hz. Ömer'in emriyle Celûlâ Savaşına öncü kuvvetin kumandanı olarak katıldı. Savaşın ardından Hulvân'a giderek bir garnizon tesis etti. Aynı yıl Sa'd b. Ebû Vakkâs kuvvetlerine katılıp onun emrinde çalıştı. Ertesi yıl Humus'a gönderildi ve bu sırada gerçekleştirilen el-Cezîre fetihlerine iştirak etti. Nihâvend'in ve Hemedan'ın fethinde görev aldı. Bir müddet sonra Kûfe'ye yerleşti. Hz. Osman dönemindeki iç karışıklıklarda halifeyi destekledi. Muhalifler Medine'yi kuşatınca Hz. Osman'ın talebi üzerine yardıma gelenler arasında O" da bulunuyordu. Cemel ve Siffîn savaşlarında Hz. Ali'nin saflarında çarpıştı.
Cesaretiyle tanınmış bir komutandı. Hz. Ebû Bekir de onun cesaretinden ve yararlı işlerinden övgüyle söz ederdi. Aynı zamanda şairdi. Şiirleri daha çok savaşlarla ilgilidir. Şiirleri Âsim b. Amr'ın şiirleriyle birlikte Nûrî Hammûdî el-Kaysî ve Hatim Salih ed-Dâmin tarafından yayımlanmıştır.(Mecelletü Külliyyeti'l-âdâb Câmi'atü Bağdâd, sy. 31 (Bağdad 1981) s. 205-251)

Evet bu buyuk komutan in adi Ka'ka (r.a) dir. Yahudilerin çok korktuğu ve çocuklarina kim oldugunu, pis kokan diskilarini gostererek iste budur dediler. Yahudilerin bir oyunuyla adı dışkı adı olarak kaldı. Rabbim bilincsiz işlenen günahlarımızı affetsin.AMİN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için Teşekkürler