4 Ocak 2015 Pazar

Sultan Ahmet in hayali ve korkusu

Sultan I.Ahmet, henüz 14 yaşında iken Osmanlı tahtına ( 1603 tarihinde) 14.hükümdar olarak oturmuş ve 14 yıl saltanat sürdükten sonra 1617’de 28 yaşında vefat etmiştir.
Sultan I.Ahmet’in dindar bir padişah olduğu bütün kaynaklarda ifade edilmiştir. En büyük hayali dedeleri gibi büyük bir eser yaptırmaktı.Bütçesini kendinin bizzat temin ettiği bir vakıf kurdu ve Mimar Sinan ın öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa ya emir verdi.4 OCAK 1610 yılında Temeline ilk kazmayı bizzat Sultan Ahmet Han kendi vurdu. Bu kazma bugün Topkapı Sarayı müzesindedir. Temel kazmaya başlanınca ilk önce Sultan Ahmet Han eteğiyle toprak taşıyarak ''Ya Rab Ahmet kulunun hizmetidir...''diye dua etti. Caminin tamamlanması 9 Haziran 1617 dir. Böylece inşaat 7 yıl 5 ay 6 gün sürmüştür.  
Cami yapımı devam ederken 1.Ahmet hep bir düşünce bir korku içindeydi sebebi yapılan caminin hemen karşısında bulunan Ayasofya idi.Bu kadar zahmetle yapılan bir eser Ayasofya gibi tarihi degeri olan eserin karşısında yeteri kadar cemaat bulabilecekmiydi. Nitekim öyle oldu ilk zamanlar dolu olan Sultanahmet Cami zamanla çok az cemaatle namaz kılınmaya başladı.Bunu gören Sultan çözüm aradı ve vezirinin verdiği akılla Mısırda bulunan Peygamber Efendimiz (s.a.v.) in kutsal emanetlerini çerçeve içerisinde Sultanahmet Cami mihrabının hemen yanına koydurdu.Cami cemattle doldu ama bir gece rüyasında Peygamber Efendimiz (s.a.v) gördü ve emanetin sahibi senden şikayetçi olduğunu bu yaptığın hiç doru olmadığını ve emanetin yerine iade edilmesini istedi.Sultan Ahmet istemeyerekte olsa emanetleri aldığı yere geri gönderdi.Emanetler arasında bulunan Efendimiz (s.a.v) in ayak izinin birebir kopyasını yaptırdı.Eyüp Sultan türbesine koydurdu. Padişahın talimatıyla Sultanahmet  cami mihrabının yanında boş çerçeve ise hala durmaktadır.                                                             

                 
Sultan Ahmet Han hastalığı sebebiyle caminin tamamlanmasından kısa bir süre sonra,daha külliye binaları tamamlanmadan vefat ederek caminin dış avlusunun kuzeydoğu köşesinde yaptırılan türbede defnedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için Teşekkürler