25 Aralık 2014 Perşembe

YAVUZ SULTAN SELİM ve İHTİYARIN RUYASI


        Osmanlı Devleti 9.padişahı Yavuz Sultan Selim han döneminde yaşanan bir hadise… Borçlarından bir türlü kurtulamayan bir ihtiyar yatsı namazı sonrası ALLAH a dua ve niyazda bulunur.Borçlarını ödeye bilme gücü ister,korkusu kul hakkını ödeyemeden ölmek.İhtiyar gece bir rüya görür.Sabah kalkar kalkmaz rüyanın da etkisi ile gider padişahın huzuruna çünkü rüyasında peygamber efendimiz (s.a.v) görmüş ,Yavuzun yanına gitmesini ve ona bir mesajının olduğunu,gidip bizzat söylemesini istemişti.Eşinin bile inanmadığı bu durumu saray kapısındaki askerlere nasıl açıklayacaktı.Askerleri ikna edemeyen ihtiyar tam vazgeçecekti ki yakından geçen padişahın sağ kolu olan Hasan Can sesleri işitir ve ihtiyarın yanına gelir ne istediğini sorar,anlatır durumu ihtiyar ama asıl mesajı söylemez.peki der Hasan Can gel benimle.Padişahın huzuruna çıkılır ve ihtiyara sorar Padişih Yavuz ne olduğunu ve ihtiyar anlatır.Padişahım bana borçlarıma karşılık bir kese altın vereceğiniz var der padişah şaşırır ama kızmaz nedenini sorar.İhtiyar gece rüyamda peygamber efendimiz (s.a.v) gördüm ve dediki **Bizim Yavuz a söyle her gece bana getirdiği salavat-ı şerifi dün gece unuttu ve ona karşılık sana bir kese altın versin**der.Yavuz un gözleri dolar üzülür bir kese altını ihtiyara verir.çünkü bu doğrudur.Yavuz ihtiyara tekrar sorar ne gördüğünü ihtiyar tekrar anlatır.bir kese altın daha verir.tekrar sorar tekrar verir tekrar sorar tekrar verir.Hasan Can durumu anlar ve araya girer ihtiyarı gönderir.Yavuz kendine gelir ve Hasan Can a duydun mu Hasan benim için ne demiş.Bizim Yavuz demiş Hasan Bizim Yavuz...Eğer sen araya girmeseydin bütün servetimi verirdim o sözleri bir daha duymak için der...işte peygamber aşığı atalarımız. 




 SÜLEYMANİYE CAMİİ ŞİFRELERİ                

           Kanuni Sultan Süleyman bir gün Mimarlar Mimarı Mimar Sinanı çağıtır yanına ama Mimar Sinanı bir türlü bulamaz beklemekten yorulan Sultan Süleyman merak içinde bekler.Mimar Sinan geçte olsa çıkar Padişahın huzuruna Kanuni Sultan Süleyman neredesin be Sinan der.Mimar Sinan Süleymaniye için yer bakıyordum padişahım der.Padişah şaşırır buna çünkü Süleymaniye adını ilk kez dün gece rüyasında Peygamber Efendimiz (S.A.V) ağzından duymuştu.Dayanamadı ve sordu sen nereden biliyorsun Süleymaniyeyi der.Mimar Sinan Padişahım o an ben hemen arkanızdaydım ve yapılması istenen yer uygundur der.Kanuni Sultan Süleyman hemen çalışmalara başla ne gerekiyorsa yap der.Çalışmalara başlayan mimar Sinan temel atma hazırlıklarını tamamlar ve dualarla başlar dünyanın en büyük maabetini yapmaya...           Mimar Sinan temel atma sürecinden sonra  3 ay kadar beklemek istemesini kimse anlamaz hatta kimileri parasızlıktan yapılamadığını öne sürecek dahası Osmanlı Düşmanları güçlerinin azaldığını Sultan Süleymanın gücünün bittiğini öne sürer.İran Şah Kanuniye yardım olsun diye bir sandık elmas yakut zümrüt gönderir.bunları bitiremediğin Camide kullan der.buna çok kızan Padişah elçinin önünde getirilen değerli eşyaları askerlerine tuzla buz ettirir.ve Mimar Sinana bunları caminin harıcında kullan der.Mimar Sinanın neden beklediği sonra anlaşılır.Caminin uzun yıllar ayakta kalabilmesi için temelinm oturmasını beklediği anlaşılır.

GENÇ OSMAN 




3 yorum:

  1. Keşke Osmanlı Devleti Yıkılmasaydı Çok Hayran Kaldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osmanlı devleti hiç bir zaman yikilmadi

      Sil
    2. Devletlerde insanlar gibi. Doğar büyür ve ölürler. Osmanlı bizim ne ilk kurduğumuz, ne son kurduğumuz şanlı devletlerden. Osmanlı yıkıldı ama daha güçlüsü kuruldu. Adı da Türkiye Cumhuriyeti. Eskiye özlemle yaşamak yerine mevcut Cumhuriyetimizi yüceltmek ve muasır medeniyetlerden üstün hale getirmeye odaklanmak lazım.

      Sil

Yorumunuz için Teşekkürler